37 weken zwanger rugpijn

Tijdens je 37 weken zwanger rugpijn hebben kan erg vervelend zijn. Vooral tijdens het laatste trimester (de fase waar je nu in zit) kun je hier veel last van krijgen. Je bent aanzienlijk zwaarder dan eerst en neemt een dikke buik met je mee. Rugpijn kan dan een veel voorkomende klacht zijn. Je lichaam verandert en daar is je rug vaak de dupe van. Door de dikke buik neem je vaak ook nog eens een slechte houding aan. Tevens kunnen de steeds zwakkere buikspieren er voor zorgen dat je rug steeds gevoeliger wordt. Vaak straalt de pijn vanuit je onderrug naar je billen, schaambot en benen.

Tips rugpijn voorkomen

Er zijn enkele goede tips die je kunt opvolgen om tijdens je 37 weken zwanger rugpijn te voorkomen. Dit zijn:

  • Neem een goede houding aan. Trek je navel iets in en probeer je bilspieren aan te spannen. Dit zorgt ervoor dat je rug recht is. Ook de borst naar voren duwen zorgt vaak voor een rechte rug. Dit kan de rugklachten enorm verminderen of zelfs voorkomen.
  • Als het echt niet anders kan: til vanuit je knieën. Het liefst laat je dit iemand anders doen, maar til nooit vanuit je onderrug.
  • Zit zoveel mogelijk op het puntje van je stoel. Dit zorgt er ook voor dat je een rechte rug hebt. Ga elk half uurtje even lopen.
  • Luister goed naar je lichaam. Als je last hebt van je rug, doe dan geen zware dingen en neem even rust.

Het belangrijkste is dus als je tijdens je 37 weken rugpijn hebt, naar je lichaam te luisteren.

En na je zwangerschap kun je gerust weer eens naar een goede chiropractor om alles los te krijgen. 

Wanneer naar de huisarts?

Als je een langere tijd last hebt van aanhoudende rugklachten dien je even langs de huisarts te gaan. Rugpijn tijdens de zwangerschap is heel normaal maar als het langere tijd aanhoudt moet je wel even langs voor controle. Als je acute of hevige pijn hebt in de onderrug kun je last hebben van bekkeninstabiliteit. De banden en het kraakbeen van het bekken verslappen in dit geval en kunnen voor veel pijn zorgen. De klachten die bij bekkeninstabiliteit horen treden vaak op tussen de derde en negende maand van de zwangerschap.
37 weken zwanger

Populaire producten

zwangerpaypro
BABY
37 week zwanger